Івана Купала

День Івана Купала в дитячому оздоровчому таборі “СПОРТІУМ”

Івана Купала – одне з найулюбленіших, цікавих і веселих свят в дитячому таборі “СПОТІУМ”.

Святкується він у найкоротшу ніч в році, в день літнього сонцестояння. Цілий день діти готуються до свята: Прикрашають стрічками дерево-купаліцу.

Дівчата плетуть вінки з польових трав і квітів. Хлопці на сцені роблять плетені парканчики і солом’яне опудало слов’янського бога Купали для святкової вистави. Після вечері, все прикрашають один одного зеленню, гірляндами з квітів і листя.

А чи знаєте ви, що це свято Івана Купала називають святом вогнів. Саме вогонь був символічним втіленням могутнього сонця і перестрибуючи через купальські вогнища, за народним повір’ям, люди стають здоровими і набираються нових сил.

На Івана Купала загадують свою долю, обливають водою, яка в цю ніч має очисної силою.

А ще дівчата опускають на воду вінки із запаленими свічками і чекають, куди понесе їх перебіг. Якщо спливе вінок далеко, значить, не скоро милий заміж покличе, ну а до берега приб’є – скоро сватів в будинок чекай.

Активізується в день Івана Купала і вся нечисть лісова. Водяні, лісовики, потвори веселяться народу не менше. І якщо їх задобрити щедрими дарами і добрими словами, то вони не будуть їм шкодити людям цілий рік. А якщо розвеселити-потішити красивими піснями і танцями, то може бути будуть ще й допомагати.

Літній оздоровчий табір “СПОРТІУМ” в День Івана Купала перетворюється в грандіозний шабаш на Лису гору. Дівчата водять хоровод і співають купальських пісень. У них прославляються дерева, вода, вітер, сонце. Адже могутність людини полягає в єдності з природою. Це добре знали наші предки. Тому і присвячували природі стільки обрядів і свят.

Дівчата просять у Водяного дозволу опустити на воду вінки, дізнатися свою долю:

Вийшовши на берег, Водяний,
Дозволь нам купатися,
Над водою гратися,
Кидати вінки у воду,
Поворожити народу.

Водяний почувши такі закличні пісні, вибирається на берег, та не один, а з русалками-подружками:

Хто мене посмів турбувати,
В глибині лиманських вод.
Чому шумить і танцює,
Біля берега народ.

Йому пояснили, що це чудове свято в таборі – День Івана Купала, що дівчата в цей день ворожать на женихів, він зрадів:

– Наречені! Це добре! А то в Море русалок на виданні повнісінько. Але ж русалки сестри мені, у мене за них душа болить. Тільки їм будь-які женихи не потрібні. Так що, ладно уж, галасуйте. Дуже вже полювання на женихів подивитися, нехай покажуть, хто який!

Юнаки танцюють, співають, демонструють бойові мистецтва – дуже вже хочеться водяному і русалкам сподобатися. У водяного характер суворий:

Люб тобі скажи, сестриця!
Коли немає, веди топиться!
Враз Русалки залоскочуть,
Коль одружується не захоче!

Але як тільки дівчата опустили вінки у воду, відьма відразу пронюхала, що хтось затіває ворожбу за його спиною. Прилетіла на мітлі і свиту з собою привела: лісовика, мару і іншу нечисть.

Хто тут без мене ворожбу затіває? Про мене зовсім забули. Ось коли травички який від хвороби або приворожити кого, так ви до мене стежку знаходите, а на свято Івана Купала мене, Відьму не запросили.

Адже в купальську ніч багато трави і рослини набувають цілющу і магічну силу. А головне тільки цієї ночі, один день в році, на Івана Купала розквітає папороть. І кому вдасться його зірвати, отримає всі земні скарби.

Ну а кому не пощастило в цьому році зірвати папороть, щоб залишатися весь рік щасливими і здоровими, обливаються водою, стрибають через купальські вогнища, щоб згоріли в полум’ї все недуги і печалі. Не забороняється і просто посидіти біля багаття, звернувшись до духу вогню з проханням випалити з життя все погане, важке, гнітюче.

А на сході сонця можна вмитися росою, щоб весь рік залишатися красивими.

І звичайно ж, всіх чекає купальський коровай, доторкнувшись до якого, потрібно загадати бажання. І воно неодмінно збудеться!

Коментарі відсутні

Залиште Ваш коментар

five × two =

В гору