Історичний Очаків

Місто Очаків розташоване на північному березі Чорного моря, біля входу в Дніпро-Бузький лиман. Це як портове, так і курортне місто. Заснований Очаків був ханом Менглі-Гіреєм в 1492 р як фортеця Кара-Кермен (Чорна Фортеця) на місці литовської фортеці Дашів (1415 г.) і ще більш ранніх давньогрецьких, сарматських і слов’янських поселень. Пізніше турки перейменували його в місто Ачі-Кале. На жаль, подальша доля міста не була до нього прихильною.

Під час штурму в 1788 році російською армією, фортеця і міські квартали піддалися страшних руйнувань. Російська імперія прийшла на зміну Османській, плани реконструкції міста так і не здійснилися, а його комендант жив в уцілілої нижній частині будинку паші. Поступово мешканці розібрали і використали для своїх господарств уцілілі залишки кріпосних стін і інших будівель.

У складі Російської імперії місто Очаків мало важливе оборонне значення. Була побудована нова Очаківська фортеця з батареями берегової артилерії (зараз – військові частини і склади). У 1906 р в Очакові судили керівника Севастольского повстання лейтенанта П. Шмідта (розстріляного на о. Березань).

На початку XX століття, це було маленьке степове містечко, що не втратило важливе військово-стратегічне значення, і тому в ньому були розквартировані (і за часів Російської імперії, і за радянських часів) численні військові частини.

Все, що становило історичну цінність в Очакові, залишилося під бруківкою його мостових, під садибами жителів, але постійно нагадувало про себе знахідками стародавніх монет, курильних трубок, керамічного посуду, численними загадковими провалами в центральній частині міста, оживало в легендарних розповідях місцевих жителів про незчисленні скарби турецької казни, приховані в лабіринтах підземної частини міста.

Загадкові провали і лабіринти Очакова стали предметом спелеоархеологічних досліджень. На сьогоднішній день складена перша карта підземного міста, виявлені найбільш небезпечні ділянки, де можуть бути провали. Пам’ятники, відкриті археологами, багатюща колекція предметів матеріальної культури, стали основою для створення Історико-культурного заповідника.

Результати досліджень в Очакові стали предметом наукових повідомлень на Міжнародному конгресі в столиці Туреччини Анкарі в 1997 році, ряді міжнародних і республіканських конференцій в Україні.

В даний час Очаків – це риболовецький центр і курорт з багатими ресурсами мінеральних вод і лікувальних грязей. Звідси найзручніше добиратися морем до заповідника на Кінбурнській косі. Курортна зона знаходиться на західній околиці – в п. Чорноморка на Лагерної косі, яка омивається водами Чорного моря і Березанського лиману.

Коментарі відсутні

Залиште Ваш коментар

6 + five =

В гору