Миколаївський зоопарк – один з кращих в Україні

Зоопарк Миколаєва вважається одним з кращих в Європі, входить до Всесвітньої асоціації зоопарків і акваріумів (WAZA). Заснований з ініціативи голови Міської думи Миколаєва М. Леонтовича як приватний акваріум-музей з вільним доступом публіки. Зараз колекція нараховує майже 5690 особин 460 видів, багато з яких занесені в Червону Книгу. Найбільшим успіхом у відвідувачів користуються великі тварини: леви, тигри, ведмеді, бегемоти. Тут живе найстаріша тварина в зоопарках України – 60-річний крокодил Вася, а також найбільша змія в Європі – 8-метровий сітчастий пітон Сітка. Дітей веселять мавпи, шимпанзе і макаки, а дорослих – “маленький народ” сурикати, для яких побудований спеціальний вольєр “Маєток сурикатов”. У будь-який час року вражає буйством фарб сад живих тропічних метеликів. Вольєр для домашніх тварин “Дідова хата” оформлений у фольклорному стилі, будучи своєрідним музеєм сільського побуту півдня України. У зоопарку є свій гімн, прапор, емблема, ювілейна монета і поштова марка.

Музей суднобудування і флоту

Це єдиний в Україні музей суднобудування і флоту. Створено в 1978 році. Старовинний будинок, в якому розташований музей, є пам’яткою історії та архітектури кінця XVIII – першої половини XIX ст. Експозиція музею розміщується у дванадцяти залах і налічує близько трьох тисяч музейних предметів. Представлені моделі рудовозов і контейнеровозів, риболовецьких траулерів, транспортних рефрижераторів, нафторудовози. Найбільший інтерес викликають моделі суден китобійної флотилії та науково-дослідного флоту. Центральне місце займає вітрина з моделлю та матеріалами науково-дослідного судна для зв’язку з космосом – “Академік Сергій Корольов”. Перлиною музею є діорама “Будівництво кораблів на Миколаївському адміралтействі в першій чверті XIX ст.” (Автор В. Семерньов). У залі Кримської війни (1853-1856 рр.) Розміщені справжні реліквії того часу: корабельні гармати, Андріївський військово-морський прапор, документи та нагороди моряків-учасників війни.


Краєзнавчий музей (Старофлотські казарми)

Старофлотські казарми в Миколаєві – частина комплексу будівель Адміралтейства, який був побудований в сер. XIX ст. для морського відомства. Будинки казарм споруджені в 1850 р за проектом арх. К. Акройд в стилі класицизму. Приміщення призначалися для матросів флотських екіпажів. У кожному з трьох будівель Старофлотських казарм розміщувалося від 1200 до 2000 осіб. У 1863 р комплекс був переданий Олександрівської чоловічої гімназії, яка розміщувалася тут до революції. Після Другої світової війни в західному будівлі розмістився будівельний технікум, а два інших перейшли у відання військових. У 2012 р на території Старофлотських казарм почалося створення музейного містечка. В головний будинок переїхав Миколаївський краєзнавчий музей, раніше розміщувався на території костелу Св. Йосипа. Музей був створений в 1913 р на основі кабінету рідкостей при штабі Чорноморського флоту, де були зібрані різні знахідки з території Причорномор’я. Вони склали основу колекції, яка зараз налічує вже понад 160 тис. Експонатів. В експозиції, зокрема, представлені предмети, знайдені під час археологічних досліджень Ольвії, інструменти Київської Русі, зброя козацтва.

Коментарі відсутні

Залиште Ваш коментар

two + 10 =

В гору